Bron: Trouw, 3 januari 2024 :
Energie en grondstoffen zoals suiker en tarwe worden goedkoper voor de industrie. Dat geeft de zoetwarenindustrie wat lucht na benauwde tijden. Toch blijven de zorgen groot.
Het is positief dat de energieprijzen weer wat normaler zijn, zegt directeur Theo Heere van VBZ, de branchevereniging voor Nederlandse ondernemingen in koek, snoep, chocolade, zoutjes en noten. “Maar vergeleken met het buitenland is de energiebelasting hier vrij hoog. Dat is een probleem omdat we 70 procent van onze producten exporteren. Wat dat betreft staan Nederlandse ondernemers op achterstand.”
Net als broodbakkers gebruiken koekmakers veel gas voor hun ovens. Maar ook bij andere levensmiddelen kost het verhitten veel energie. Verder is de suikerprijs nog altijd hoog en loopt ook het graan vanuit Oekraïne nog niet lekker, zegt Heere. De Europese suikerprijs is sinds 2010 niet zo hoog geweest.