
Inzicht in voedselverspilling en -verliezen is steeds belangrijker binnen de levensmiddelenindustrie. Mede door stijgende grondstofprijzen en de CSRD-richtlijnen. Daarnaast is het verminderen van voedselverspilling één van de belangrijkste maatregelen om onze klimaat-footprint te beperken. Bovendien worden op deze manier bedrijfsprocessen duurzamer, waardoor ze ook meer toekomstbestendig worden en je economisch verlies voorkomt.
Door middel van een voedselverspillingmonitor helpt VBZ haar leden om hun verspilling door middel van een zelfmonitor in kaart te brengen en uiteindelijk te verminderen. De branchevereniging werkt hiervoor samen met stichting Samen Tegen Voedselverspilling, Wageningen University & Research (WUR) en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). VBZ is ook stakeholder van Samen Tegen Voedselverspilling.
Samen Tegen Voedselverspilling brengt alle partijen bij elkaar, stimuleert samenwerkingen en deelt kennis en expertise op het gebied van voedselverspilling. WUR heeft in een pilot-project samen met de deelnemende VBZ-leden een monitoringstool voor de branche ontwikkeld en biedt expertise op het gebied van monitoring. LVVN maakt dit tot slot financieel mogelijk.
“Verspilling van grondstoffen is ‘zonde’: het levert een kostenpost op en waarom zou je waardevolle ingrediënten verloren laten gaan? Het verminderen van voedselverspilling iseen win-win: minder economisch verlies én minder CO2-uitstoot.”
– Sophia Bout, manager Duurzaamheid bij VBZ
“Monitoring is erg belangrijk. Als je weet wat er wordt verspild of waar verliezen optreden, kun je er iets aan doen. Dat bespaart niet alleen grondstoffen, maar bespaart ook kosten. Een logische stap!”
- Zoë Verdaasdonk, projectmanager bij Samen Tegen Voedselverspilling
Dit hebben we tot nu toe gedaan:
- In een pilot-project met enkele VBZ-leden is een speciale monitoringstool voor deze sector ontwikkeld.
- Na de succesvolle pilot is VBZ in december 2023 gestart met het werven en toevoegen van deelnemers aan de monitor (datajaar 2023).
- In mei en december 2024 zijn de resultaten gepresenteerd aan deelnemers (datajaar 2023) met de subcategorieën: koek, snoep en chocolade.
- In juli 2025 zijn de resultaten gepresenteerd aan de deelnemers (datajaar 2024) met de subcategorieën: koek, snoep, chocolade en broodvervangers/onderleggers.
Doe ook mee aan de VBZ-voedselverspillingmonitor
Deze monitor zal zich jaarlijks herhalen. Deelname aan de monitor is gratis en het levert je bedrijf veel op, namelijk:
- Inzicht in de verspilling binnen je bedrijf en bedrijfsprocessen: waar vindt de verspilling plaats in het proces? En hoeveel?
- Monitoring maakt het mogelijk om jouw cijfers te vergelijken met het gemiddelde in de sector.
- Met de data kun je gericht actie ondernemen om de verspilling te reduceren.
- Minder verspilling van grondstoffen en reststromen leidt tot een grote kostenbesparing.
- Door geen grondstoffen te verspillen, is je bedrijf een stuk duurzamer.
- Met gerichte oplossingen kunnen we samen bedrijfsprocessen toekomstbestendig maken.
- Kennisuitwisseling met Samen Tegen Voedselverspilling, WUR, VBZ en VBZ-leden.
Huidige deelnemers
De volgende leden nemen deel aan de monitor:
- Baronie
- Barry Callebaut
- Bolletje
- Concorp
- Crest
- Delicia
- EuroPatisserie
- Harlekijntjes
- Hollandia Matzes
- Koekbakkerij Nanning
- Pally Biscuits
- Peijnenburg
- Perfetti Van Melle
- Poppies Bakeries
- Van den Berg
- Van der Meulen
Wil je ook deelnemen? Stuur dan een bericht naar zoe@samentegenvoedselverspilling.nl en/of sophia@vbz.nl.