Allergenen zijn een knelpunt voor de levensmiddelenindustrie. Vanuit VBZ is er behoefte om kennis te delen in de keten om kruisbesmetting te voorkomen en verminderen. Daarom organiseren wij een hybride congres op 2 november van 13.00 - 17.00 uur bij VNO-NCW in Den Haag.
Samen met bedrijven in de keten willen we dit knelpunt aanpakken om te kunnen voldoen aan de verplichting in de hygiëne verordening. We nodigen we jullie met plezier uit om deel te nemen aan dit congres.
Er zijn 150 plaatsen om fysiek aanwezig te zijn, maar het is ook mogelijk om de bijeenkomst online bij te wonen.
Tijdens dit congres kunnen uw specifieke vragen worden voorgelegd aan de sprekers en deelnemers. Dit maakt de inhoud actueel en samen kunnen we dan tot oplossingsrichtingen komen.
Aanmelden
Aanmelden kan door een mail te sturen naar vbz@vbz.nl. Vermeld hierbij of u online deelneemt of op locatie.
Voor VBZ leden is deze bijeenkomst kosteloos. Bent u geen lid van VBZ? dan wordt er €50 in rekening gebracht.
Datum en locatie
Woensdag 2 november 2022, 13.00 - 17.00 uur
VNO-NCW | Malietoren | Bezuidenhoutseweg 12 | 2594 AV Den Haag
Bent u er online bij? De deelnamelink wordt een week van tevoren doorgestuurd.
Programma
- 13.30 uur Opening door Margreet Hovenkamp, dagvoorzitter
- 13.40 uur Charlotte ter Haar-Schröder, Levensmiddelenwetgeving en Voedselveiligheid, VBZ
Update allergenenwetgeving FAO/WHO, EU en Nederland - 14.00 uur Marjan van Ravenhorst, directeur Allergenen Consultancy
Aandachtspunten bij allergenenkruisbesmetting in de grondstofketen & agricultural co-mingling; risicobeoordeling (QRA) en bijbehorende allergenenwaarschuwing (PAL), informatieoverdracht binnen de keten - 14.30 uur Jeroen Dijksman, QESH Manager bij Zeelandia H.J. Doeleman b.v.
Allergenenversleping - Hoe beheers, reduceer en kwantificeer je allergenenversleping in semi-continu productie (praktijk)?; product-/receptuurspecificaties, (productie)lijnspecificaties, schoonmaakmatrixen, productieplanning/-volgorde, validaties en (worst)case-calculaties voor kwantificatie van allergenen in eindproducten - 15.00 uur Pauze
- 15.30 uur Dirk Nikoleiski, Food Safety Director, Commercial Food Sanitation LLC (English spoken)
Cleaning - a control measure to manage allergens; the basics of cleaning, appropriate cleaning regimes for the removal of food allergens from processing equipment. Wet cleaning & dry cleaning, low moisture food operations, cleaning validation and verification - 16.00 uur Nadine Kregting, Kwaliteitsmanager Jumbo supermarkten B.V.
Allergenenmanagement in de retail. De visie van Jumbo op het terugdringen van allergenenissues - 16.30 - 17.00 uur Discussie en aansluitend borrel